Lösningar för samtal i bilen

Om du kör bil och märker att din telefon börjar ringa kommer din koncentration att brytas från körningen vare sig du vill det eller inte. Det är svårt att inte märka att telefonen ringer så länge du inte har den avstängd. Men för att minimera risken att du orsakar eller är med om en olycka i trafiken på grund av att du ska svara eller avfärda ett samtal på din telefon finns det olika lösningar du kan ta till.

Koppla med Bluetooth

Om möjligheten att koppla din telefon med bilens bluetooth finns är det något du borde göra. Då kan du se på bilens skärm vem det är som ringer istället för att behöva ta upp telefonen ur väskan och samtidigt försöka köra rakt. Då kan du dessutom prata fritt i bilen och höra samtalet utan att behöva hålla telefonen vid örat – vilket betyder att du kan ha två händer på ratten och säkra din körning.

Använd röstfunktionen

På Smartphones finns funktionen att du kan säga till din telefon vad du vill att den ska göra. Har du iOS så kallas denna funktion för Siri – med denna kan du helt enkelt säga till telefonen att du vill få fram en speciell hemsida eller liknande. Det betyder att du även kan säga “ring Mamma” och din telefon kommer då automatiskt att ringa den kontakt som heter Mamma på din telefon. På samma sätt kan du skicka SMS och göra andra saker på din telefon utan att behöva titta eller trycka på telefonen själv.