Bli av med fästingar

Fästingar är ett stort problem för både människor och djur i vissa delar av Sverige. Visst finns fästingen till viss del i hela landet, men den är mycket vanligare i södra Sverige än i de norra delarna. Fästingarna kan bära på en rad olika infektionssjukdomar som är rent ut sagt livsfarliga, så om man får en fästing måste man vara väldigt noga med att plocka bort den så snart som möjligt. När man tar bort den ska man vara säker på att man fått med alla fästingens ben eftersom infektioner kan spridas med hjälp av ytterst små delar av fästingen.

Problemet med fästingar är att de är aktiva redan vid endast några få plusgrader. Detta gör att exempelvis södra Skåne riskerar att ha problem med fästingar hela året på grund av varma vintrar. Har man djur måste man vara extra försiktig och tänka på att leta i pälsen på dem varje dag. De kan ju faktiskt inte göra någonting åt saken själva, så ni som ägare måste se till att de inte riskerar att bli sjuka. Fästing hos hund är väldigt vanligt tillsammans med framförallt katter och hästar. Hos alla dessa tre sätter sig fästingarna gärna i armhålorna, alltså precis bakom frambenen. Detta är förmodligen dels för att skinnet kan vara lättare att greppa tag om just där.

Även djuren kan bli väldigt sjuka av fästingar, så att kolla pälsen noggrant varje dag kan vara livsavgörande för dem. Fästingen kan komma när som helst, så tänk inte att det är lugnt bara för att ditt djur kanske inte haft någon fästing på länge!